De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

1 en 2 mei 2015 - VierWervendagen in Arnemuiden.

Op 1 en 2 mei j.l hebben op de C.A.Meermanwerf in Arnemuiden de maritieme ontmoetingsdagen plaatsgevonden. Kijk hier voor een sfeerimpressie van deze dagen.

De VierWervendagen op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei 2015.

Een tweetal maritieme ontmoetingsdagen in de inter-regionale Scheldedelta, een grensoverstijgend gebied rondom de Schelde (Oost- en West). Op deze dagen brengen we alle aspecten van het maritieme erfgoed onder de aandacht. Liefhebbers van traditionele schepen en maritieme ambachten komen aan hun trekken op deze 4Wervendagen bij de kramen en in de (haven)tent. Daarnaast zijn er een zestal voordrachten en een presentatie van relevante onderwerpen georganiseerd. Het wordt een samen-komen van varend en toeristisch publiek!

Exposanten: van zeilmaker en scheepsrestaurateur tot stoffeerder, scheepsmodelbouwer  en boekverkoper;  en  demonstraties van traditionele ambachten zoals smeden, houtdraaien en kuipen.
Tijdens  de 4Wervendagen worden er o.a. door exposant Andrë Baeck met de trapdraaibank (rak)kloten gedraaid. Deze zijn ter plaatse te koop. Daarnaast zijn er unieke producten te koop van werfmedewerker Wim van den Berge, die gemaakt zijn van houten onderdelen afkomstig van de werf, zoals kandelaars, tafels, lampen.

In het kader van deze maritieme ontmoetingsdagen zijn er op beide dagen een aantal voordrachten* georganiseerd. Deze voordrachten vinden plaats  in de burgerzaal van het Historisch Museum Arnemuiden. Dit is op ca. 5 minuten lopen van de scheepswerf.
De toegang is gratis.
(* Wijzigingen in het programma voorbehouden)

Vrijdag 1 mei 2015

11.30   Verfsystemen              de heer Gerben van Berkum, International Paint
De ontwikkeling van moderne verf- en anti-fouling systemen voor de maritieme sector is een voortdurend proces. Deze voordracht geeft een overzicht van  de laatste ontwikkelingen, nieuwe inzichten en technieken die van belang zijn voor de jachtindustrie.

12.15   Elektrisch varen         Marcel Schaap, De Stille Boot
De heer Marcel Schaap van 'De Stille Boot' zal een overzicht geven van de stand van zaken, populaire toepassingen en voorziene ontwikkelingen in elektrische en hybride aandrijving van jachten.

14.00   Sabine Denissen – Provincie Antwerpen
Coördinator Sabine Denissen behandelt diverse aspecten van de Rupel, waaronder geschiedenis, bezienswaardigheden en vaargebied.
De presentatie behandelt de omkadering, de visie en de plannen van de provincie Antwerpen voor de Rupelstreek. De Rupelstreek is gelegen langs de kortste rivier van België maar kent een zeer rijke geschiedenis door de eeuwenlangs baksteenproductie langs de rechteroever. Sinds enkele jaren werkt de Provincie vanuit toerisme met verschillende partners aan de herwaardering van deze boeiende streek waar klei, water en landschap de drie belangrijkste troeven zijn. Dit doen we o.a. door de realisatie van een “blauwe halte Rupel”:  een fietsinrijpunt, annex horecazaak, annex Nautisch Bezoekerscentrum met eigen steiger, annex wielermuseum waar recreatie LANGS en OP het water als een volwaardig toeristisch product wordt aangeboden.  

Zaterdag 2 mei 2015

11.30   Stomen van huidgangen         J.P.Loeff
De heer Loeff heeft vorig jaar de Vollenhovense Bol Goetzee deels gerestaureerd.
In deze presentatie gaat hij in op fouten en successen van de restauratie, met als belangrijkste aandachtspunt het krom stomen van een boeiseldeel, waarbij voor het vormen geen stoomkist werd gebruikt, maar het deel in plastic verpakt werd en op het schip gestoomd. Het schip diende daarbij als mal.

12.15   Scheepsrestauratie  - Cees Droste, scheepsrestaurateur
Spreker zal ingaan op het verschil tussen restauratie en replicabouw, en het effect daarvan op de aanpak en werkmethoden.

14.00    De historische reconstructie van de steekhengst - Hein Sommer, onderzoeker maritieme historie.
Naar aanleiding van de berging en herbouw van de steekhengst Boreas is de spreker een zoektocht gestart naar de achtergronden van dit type schip. Hein zal ingaan op de bouw, herkomst en het gebruik van de steekhengst, zoals uit de schaarse beschikbare gegevens valt te herleiden. 

15.00   Opening van de tentoonstelling ‘De Hollandse Boot’.
De heer Jelle Joosse, conservator van de Stichting Historische Scheepswerf C.A.Meerman, zal een introductie geven over de tentoonstelling over de geschiedenis van deze meest universele platbodem van de Nederlanden , gevolgd door de officiële opening van de tentoonstellingHollandse boot, de meest veelzijdige platbodem van Nederland

De inwendige mens: Op de werf is gelegenheid voor een aangename hap en een drankje.

De toegang is gratis. De precieze tijden en volledige details van het lezingenprogramma kunt u vanaf 30 maart  vinden op de websites van de samenwerkende werven: www.werfarnemuiden.nl, www.museumhavenzeeland.nl, www.tolerant.be, www.scheepswervenbaasrode.be.   

Bereikbaarheid:

Per trein: De NS stopt ieder half uur op station Arnemuiden, op 5 minuten loopafstand van de werf.

Komt u met de auto: er zijn in Arnemuiden diverse parkeermogelijkheden binnen loopafstand van de werf.

* Wijzigingen in het programma voorbehouden.

Wat zijn de 4Werven?

De VierWerven is een samenwerkingsverband van vier historische scheepswerven in de Scheldedelta: de Stads- en Commerciewerf in Zierikzee, de Historische Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden, de CNR in Rupelmonde en de Provinciale Scheepswerven Baasrode te Baasrode. Via deze samenwerking stimuleren we de interesse in  het maritiem erfgoed van de Scheldedelta om daarmee de belangstelling van het varend publiek en van het toerisme te bevorderen.
De Scheldedelta is een bekende, grensoverschrijdende regio, waar een vloot van naar schatting 250 traditionele schepen haar thuishaven heeft, en waar vooral Belgische, Duitse en een kleiner aantal Engelse varensgasten hun zomervakantie doorbrengen .

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.